Τι είναι το Ενδοκρινικό Σύστημα;

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων και αποτελείται από  το θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς, το πάγκρεας, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τα επινεφρίδια, την υπόφυση και τον υποθάλαμο.
Οι αδένες αυτοί με τις ουσίες που εκκρίνουν,  τις ορμόνες,  ελέγχουν και  συντονίζουν    πολλές  δραστηριότητες του οργανισμού.
Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν στην κακή λειτουργία  πολλών  συστημάτων του οργανισμού με επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων, στην ανάπτυξη του παιδιού, στην έμμηνο ρύση, στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών, στα οστά, κλπ.

Τι κάνει ένας Ενδοκρινολόγος;

Ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός, που έχει αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις καθώς και την επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των  παθήσεων των ενδοκρινών αδένων,  που εκδηλώνονται ως ορμονική δυσλειτουργία.
Το πεδίο που καλύπτεται από την Ενδοκρινολογία είναι ευρύτατο.Ένας ενδεικτικός κατάλογος των παθήσεων που εμπίπτουν σε αυτό είναι ο ακόλουθος:

 1. Παθήσεις του θυρεοειδούς
 2. Σακχαρώδης Διαβήτης [παιδιών – εφήβων – ενηλίκων (και κύησης)]
 3. Παχυσαρκία
 4. Διαταραχές της εμμηνορρυσίας εφήβων και ενηλίκων γυναικών
 5. Διαταραχές εφηβείας ( πρώιμη ή καθυστερημένη)
 6. Διαταραχές σωματικής ανάπτυξης (κοντό ανάστημα)
 7. Διαταραχές φύλου
 8. Γυναικομαστία
 9. Ακμή –Υπερτρίχωση (κοριτσιών, ενηλίκων γυναικών)
 10. Εμμηνόπαυση και Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης
 11. Οστεοπόρωση
 12. Διαταραχές του ασβεστίου
 13. Υπογονιμότητα (ανδρών και γυναικών)
 14. Νοσήματα των επινεφριδίων
 15. Ενδοκρινική υπέρταση