Skip to main content

Ποιοι ασθενείς με ενδοκρινοπάθειες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

1. Όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

2. Οι ασθενείς με υποφυσιακή ανεπάρκεια και ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή (υδροκορτιζόνη, πρεδνιζολόνη)

3. Οι ασθενείς με ανεπάρκεια των επινεφριδίων

4. Οι ασθενείς με υπερκορτιζολαιμία (σύνδρομο Cushing)

5. Όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή για οποιοδήποτε νόσημα (υδροκορτιζόνη, μεθυλπρεδνιζολόνη, πρεδνιζολόνη και δεξαμεθαζόνη) σε μορφή δισκίων, ενέσιμη μορφή ή κρέμες και αλοιφές

6. Οι ασθενείς με κακοήθειες ενδοκρινών αδένων (καρκίνος θυρεοειδούς, καρκίνος επινεφριδίων, νευροενδοκρινείς όγκοι) που βρίσκονται σε αγωγή με χημειοθεραπευτικά ή ανοσοθεραπευτικά σχήματα

7. Οι ασθενείς με παχυσαρκία και συνοδά μεταβολικά νοσήματα.

Τι επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουν οι παραπάνω ασθενείς;

1. Οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να φροντίζουν για την αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου τους (σωστή διατροφή, ενυδάτωση, αναπροσαρμογή της αγωγής σε συνεννόηση με τον ενδοκρινολόγο τους).

2. Οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή για οποιοδήποτε λόγο ή τα έχουν πρόσφατα διακόψει θα πρέπει, αν εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης να ακολουθήσουν τις οδηγίες για καταστάσεις «στρες» που τους έχουν δοθεί από τον θεράποντα γιατρό τους. Οι οδηγίες αυτές αναγράφονται και στην κάρτα MEDICAL ALERT που παρέχει η ΕΕΕ-ΠΕΕ και μπορούν να την λάβουν από τους θεράποντες ενδοκρινολόγους.

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων καλεί όλους τους ασθενείς με ενδοκρινοπάθειες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid -19.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Μάρτιος 2020