Skip to main content

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να μην παράγει την απαιτούμενη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.  

Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς, προκαλώντας του χρόνια φλεγμονή και τελικά, υπολειτουργία.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια υποθυρεοειδισμού;

  • Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto)
    Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς, προκαλώντας του χρόνια φλεγμονή και τελικά, υπολειτουργία.
  • Χειρουργική εξαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) για την αφαίρεση όζων (συνήθως κακοήθων)
  • Χορήγηση κατά το παρελθόν ραδιενεργού ιωδίου για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού
  • Ανεπάρκεια ιωδίου
  • Υποξεία θυρεοειδίτιδα
  • Θυρεοειδίτιδα της λοχείας
  • Φάρμακα όπως πχ η αμιωδαρόνη (Angoron)

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Ο αριθμός και η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλουν ανάλογα με το βαθμό ανεπάρκειας των θυρεοειδικών ορμονών αλλά και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού.

Πώς γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού;

  • Κλινική εξέταση από Ενδοκρινολόγο
  • Εργαστηριακός έλεγχος ( μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα)

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα πρέπει πάντοτε να περιλαμβάνει προσδιορισμό των αντισωμάτων κατά του θυρεοειδούς, πλήρη βιοχημικό έλεγχο  και υπερηχογράφημα του αδένα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο υποθυρεοειδισμός;

Η κλασσική αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στην από του στόματος χορήγηση της ανεπαρκούσας ορμόνης δηλαδή, της θυροξίνης.  Η συνθετική μορφή της ορμόνης, η λεβοθυροξίνη, διατίθεται σε μορφή χαπιού, το οποίο ασθενής λαμβάνει καθημερινά, συνήθως εφ’ όρου ζωής.

Από τι εξαρτάται η δόση της θυροξίνης που χορηγείται στον υποθυρεοειδισμό;

Η χορήγηση της ορμονικής υποκατάστασης έχει ως στόχο την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό. Η δοσολογία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, το σωματικό βάρος, η παρουσία κύησης, η λήψη άλλων φαρμάκων που επηρεάζουν το μεταβολισμό της θυροξίνης κ.α. Γι’ αυτούς τους λόγους απαιτείται  η παρακολούθηση να γίνεται από Ενδοκρινολόγο, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία και επομένως, δύναται να λαμβάνει αξιόπιστες και ασφαλείς αποφάσεις για το καλό του ασθενούς.

Η παρακολούθηση γίνεται κάθε 6 – 12 μήνες καθώς, συχνά απαιτούνται τροποποιήσεις της δοσολογίας ανάλογα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου. Η μακροχρόνια παραμονή του ασθενούς σε λάθος δοσολογικό σχήμα (υπερ-θεραπεία ή υπο- θεραπεία) μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιά, τα οστά, τον εγκέφαλο.